fb


2011-09-26 9:59

Få koll på din pension på Tjänstepensionens dag den 27 september: Tjänstepensionen betydande del av totala pensionen

| Mer

Privatekonomi Under 2011 fyller cirka 133 000 personer i Sverige 65 år. Många av dessa väljer att gå i pension under året, men i genomsnitt börjar svenska pensionärer ta ut sin tjänstepension några månader före 65 år. I Sverige har 90 procent av de som arbetar en tjänstepension som betalas in via arbetsgivaren under de år man arbetar. Den utgör en betydande del av den framtida pensionen då cirka 30 procent av den totala pensionen kommer därifrån.

En genomsnittlig privatanställd arbetare som har tjänstepensionen, Avtalspension SAF-LO, hinner spara ihop cirka 1,6 miljoner kronor i tjänstepension under sitt arbetsliv. Det motsvarar ett extra tillskott på 7 680 kronor i pension varje månad utöver allmän pension och eventuellt privat sparande. Det visar uträkningar som AMF har gjort*.

-       Tjänstepensionen är viktig för det handlar om din framtida lön. De allra flesta har en tjänstepension, men det finns fortfarande cirka 10 procent som saknar det. Om man inte har en tjänstepension bör man förhandla med sin arbetsgivare. Det är en betydande del av den framtida pensionen och något som jag tycker alla borde ha rätt till, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF.

Det som främst påverkar hur stor den totala pensionen blir är det sammanlagda antalet timmar man arbetar under hela arbetslivet och vilken lön man har haft, eftersom tjänstepensionspremierna oftast beräknas i procent av lönen.

-       Utöver detta påverkas din tjänstepension av hur och var pensionskapitalet är placerat. Dels beroende på hur hög avkastning bolaget du sparar i har haft och dels vilken typ av försäkring du har. När man jämför pensionsförvaltare är det viktigt att tittat på hur avkastningen har sett ut på långsikt eftersom pensionssparande handlar om långsiktigt sparande. Låga avgifter är också betydande, säger Carina Blomberg.

Aktörer i branschen uppmärksammar Tjänstepensionens dag tillsammans med AMF i Gallerian i Stockholm den 27 september. Mellan klockan 10-18 kommer pensionsspecialister svara på frågor om tjänstepension samt visa hur man kommer i gång med att få en överblick över sitt pensionssparande.

Mer om Tjänstepensionens dag: www.tjanstepensionensdag.se

* AMFs beräkning är baserad på en privatanställd arbetare med Avtalspension SAF-LO och en genomsnittlig lön. I räkneexemplet har personen en månadslön på drygt 19 000 kronor vid 25 års ålder. Med en årlig löneökning på 2 procent och en genomsnittlig avkastning på 5 procent har kapitalet vuxit till cirka 1,6 miljoner kronor vid pension.

Cision WireAnnonsbilliga resor