fb


2011-09-18 10:21

Sju av tio: Vi gillar inte att slänga mat

| Mer

Privatekonomi Varje dag lagar var sjätte svensk för mycket mat. En hel del av resterna hamnar i matlådor eller i frysen, men ändå tycker de flesta att de slänger mer mat än de borde. Sju av tio skäms när maten åker i slasken. Det visar en undersökning om svenska folkets matrester som gjorts på uppdrag av IKEA
Grytor, kött och fågel – det är de matrester som har bäst chans att överleva till nästa dag. IKEAs undersökning om svenskarnas syn på matrester visar att det är det de dyrare livsmedlen som har bäst chans att bli nya maträtter eller hamna i matlådor.

Nästan alla (99 %) tillfrågade svarar att de någon gång sparar den mat som blir över. Trots det tycker 4 av 10 att de slänger för mycket mat, och hela 7 av 10 säger att de skäms när maten hamnar i slasken.

– Jag tror att både omtanken om miljön och tanken på den egna plånboken gör att alla verkligen vill undvika att slänga mat. På ett sätt är det positivt att vi skäms över att slänga mat, för då finns det en vilja att förändras. Vi hoppas kunna få igång en diskussion för att öka medvetenheten kring matavfall, säger Eva Stål som är koordinator för hållbarhetsfrågor på IKEA Sverige.

Var sjätte svensk svarar att han eller hon dagligen lagar för mycket mat. Några gör det helt medvetet, för att göra matlådor eller för att de inte hinner laga mat veckans alla dagar. Nästan hälften (43 %) anger ekonomiska skäl som en av anledningarna till att de sparar maten. Andra beräknar fel från början och tvingas slänga en stor del av det de lagat.

IKEA frågade därför efter svenskarnas bästa tips för att slippa slänga mat, de fem bästa rest-tipsen är:
1. Gör matlådor och ta med till jobbet
2. Frys in resterna och spara till en annan gång
3. Återanvänd resterna i nya maträtter
4. Laga lagom – beräkna noggrant hur mycket som går åt
5. Tänk till när du handlar – köp inte hem för mycket


Det fanns också en grupp med ett ännu mer handfast tips. På frågan om hur du undviker att slänga mat svarade de helt enkelt: ”Ät upp!”.Annonsbilliga resor