fb


2011-08-10 17:18

ESET varnar: Farlig trojan sprids via Facebook – så skyddar du dig

| Mer

Datavirus

Där människor samlas på webben flockas även cyberkriminella. I takt med att vanliga datoranvändare blir allt mer medvetna om de risker som finns när man surfar och anpassar sitt beteende så hittar cyberkriminella nya sätt att smitta ned datorer med skadlig kod. Senast i raden är ett antal trojaner och virus som härjar på Facebook. Anders Nilsson, säkerhetsexpert på Eurosecure, har effektiva tips för hur man skyddar sig. 

Sociala nätverk är inte bara roliga sajter för att chatta med vänner och knyta kontakter, nu har de även blivit platser där cyberkriminaliteten frodas. Nyligen upptäckte ESET en ny sorts farlig trojan, Win32/Delf.QCZ, som sprids via Facebook. En trojan maskerar sig som ett program för nytta eller nöje men är egentligen skadlig kod med uppsåt att förstöra.  Den aktuella trojanen infekterar datorn genom att avaktivera icke-uppdaterat virusskydd.

Win32/Delf.QCZ är särskilt lömsk då den sprider sig genom Facebooks chatt. Chattsessionen börjar med att Facebook-användaren får ett ”Hej, hur är läget?”-meddelande från någon av sina vänner, men egentligen är det en bot som kommunicerar direkt med användaren. Trovärdigheten och därmed svårigheten att skilja det smittade meddelandet från ett riktigt meddelande från en vän ökar då boten tilltalar användaren med namn. Meddelandet innehåller en videolänk med skadlig kod och den tilltalade personen, som fortfarande tror att han eller hon chattar med en kompis, uppmanas att installera en Flash-spelare för att se klippet. På så sätt installeras trojanen på datorn.

 ESET:s ThreatSense.Net-statistik visar att Win32/Delf.QCZ-trojanen sprider sig snabbt över världen. För närvarande har trojanen högst infektionskvot i länder i Central- och Östeuropa; som Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Slovakien, Tjeckien och Serbien/Montenegro. Trojanen sprider sig även snabbt till Mellanöstern. I Israel är den här trojanen bland de åtta vanligaste virusen och den börjar även drabba Thailand och Malaysia i Sydostasien.

 Så skyddar du dig mot trojanen                       

Vad kan man göra för att inte drabbas av viruset? ESET:s säkerhetsexpert Anders Nilsson har några värdefulla tips:

- Först och främst bör du vara uppmärksam på språket i meddelandet. Om du vanligtvis chattar med din kompis på svenska så bör du ana oråd om kompisen plötsligt skriver meddelanden på engelska. Dessutom är det en bot som kommunicerar med dig, den kan inte konversera. Boten skickar de skadliga meddelandena men den kan inte upprätthålla en dialog. Videolänken som är menad att likna YouTube ser också suspekt ut, berättar Anders Nilsson.

 - Det är även ytterst viktigt att ha ett uppdaterat virusskydd då man kan råka klicka på den infekterade länken av misstag. Antivirus skyddar mot allt det annars skulle kunna hända när datorn har blivit infekterad. Trojanen kan exempelvis använda värddatorn för kriminella aktiviteter eller för att sprida andra virus. ESET:s säkerhetslösningar är mycket effektiva när det gäller att upptäcka och oskadliggöra den här typen av skadlig kod. Det är dock viktigt att se till att man har en uppdaterad version av säkerhetsprogrammet, påpekar Anders.

 Anders Nilssons 5 säkerhetstips för sociala nätverk:

  • Ha alltid uppdaterat antivirus och säkerhetsmjukvara av hög kvalitet installerad och aktiv på din dator.
  • Var försiktig när en konversation eller chatt verkar lite konstig, t ex om du inte brukar chatta på engelska med dina vänner i vanliga fall men börjar få engelskspråkiga meddelanden.
  • Klicka inte på misstänkta länkar.
  • Anpassa säkerhets- och sekretessinställningarna på de sociala nätverk som du är aktiv på och bli bara vän med personer som du känner från verkliga livet.
  • Det finns en hel del tredjepartsapplikationer är gjorda av cyberkriminella och som snarare är spam än underhållning. Lämna inte ut uppgifter om dig själv till sådana applikationer.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor