fb


2010-10-21 14:45

Panda Security lanserar Panda Antivirus for Mac

| Mer

Datavirus The Cloud Security Company, meddelar nu lanseringen av Panda Antivirus för Mac. Den nya lösningen ger ett komplett skydd mot alla typer av skadlig kod som kan påverka Mac OS, Mac OS X, Windows och Linux. Det skyddar användarna inte bara mot hot som utformats speciellt för att riktas till Apples plattform, utan också genom att förhindra Mac-användare från att sända skadlig programvara till andra operativsystem.


Panda Antivirus for Mac skannar filer och e-post, detekterar och eliminerar eller blockerar alla typer av hot som t.ex. trojaner, spionprogram, keyloggers, adware, hackerverktyg, botnets, dialers, scareware och andra hot som ursprungligen var avsedda för Windows, men som nu också påverkar Mac; såsom makrovirus.


Enligt Ivan Fermon, senior produktchef på Panda Security: "Säkerhet för Mac var något Panda behövde ta itu med. Vi anser att detta är rätt tillfälle att lansera en produkt som denna, med tanke på att Apple håller på att bli globalt mer populärt av olika skäl (bl.a. på grund av framgången med andra enheter såsom iPad) och nu alltmer börjar inriktas av hackare."

Lösningen omfattar två skanningsmotorer: en on-access skanning eller skydd på plats, som skyddar datorn hela tiden och uppmärksammar varje säkerhetshändelse och en on-demand skanning, så att användarna själv kan starta skanningar av hela systemet eller specifika komponenter. Den kan också skanna Apple iPhone, iPad och iPod, vilket säkerställer att om någon av dessa enheter innehar skadlig kod, kommer det inte att infektera andra liknande apparater eller Mac-datorer.


Säkerhet för Mac

"Hackare är ute efter att tjäna pengar på deras verksamhet, det är därför det finns så många olika exempel av skadlig kod. På PandaLabs får vi i genomsnitt 55.000 nya hot varje dag. Hittills har Apples användare inte varit ett attraktivt mål för hackare, eftersom antalet potentiella offer var så litet jämfört med Windows. Men nu förändras marknaden... ", tillägger Ivan.

Trots känslan av trygghet bland Macanvändarna finns det för närvarande omkring 5.000 klassificerade stammar av skadlig kod som specifikt påverkar Applesystem, med ca 500 nya prover som dyker upp varje månad. Dessutom finns cirka 170.000 makrovirus som PandaLabs har katalogiserat på hela sin 20-åriga historia och Mac-användare är också sårbara för dessa virus.

Dessutom upptäcktes år 2009 cirka 34 sårbarheter i Mac OS. Hittills under 2010 har denna siffra stigit till 175, vilket är avsevärt i förhållande till Apples globala marknadsandel.

"Vi har alltid haft teorin att när Apple når en större marknadsandel, cirka 15% i hela världen (vilket med tanke på dess nuvarande snabba tillväxt kommer att uppnås inom kort) kommer hackare att börja rikta attacker mot denna plattform. Vi skulle även säga att idag är Windows operativsystem säkrare än Mac, helt enkelt eftersom Microsoft har arbetat proaktivt med säkerhet i många år. Eftersom Applesystemet ännu inte allvarligt har hotats, kan den innehålla mer sårbarheter än de vi känner till, som skulle kunna utnyttjas för att lansera "zero-day-attacker" liknande dem mot Windows", säger Ivan Fermon, senior produktchef på Panda Security.Annonsbilliga resor