fb


2006-05-06 7:54

Mjölksyrabakterie minskar bukfetma

| Mer
Den probiotiska mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19 kan påverka fettomsättningen i kroppen och mättnadskänslan i magen. Det visar studier som genomförts av Arla Foods.

Otroligt men sant Studierna visar att Lactobacillus casei F19 leder till mindre fett på magen. Resultaten är så starka att Arla nu har lämnat in en patentansökan på Lactobacillus casei F19:s förmåga att minska bukfetma och minska viktuppgång.

I studierna används den nya analystekniken nutrigenomik, som gör det möjligt att se vad som händer med våra gener när vi äter olika livsmedel. I nya studier som Arla genomfört med sin egen patenterade probiotiska mjölksyrabakterie Lactobacillus casei F19 har man sett att bakterien påverkar fettomsättningen i kroppen. Det är i samarbete med bioteknikföretaget Arexis som Arla genomför studier av den probiotiska mjölksyrabakterien som ingår i Arlas Cultura-sortiment.

Resultaten från studierna med den nya tekniken visar att Lactobacillus casei F19 påverkade vissa gener som är betydelsefulla för fettomsättningen. Studierna genomfördes på möss som fick en så kallad västerländsk diet vilket leder till viktökning. Resultaten visar att de möss som utöver dieten drack mjölk med Lactobacillus casei F19 fick mindre fett på magen än kontrollgrupperna som enbart fick vatten eller mjölk att dricka. Mössen som fick Lactobacillus casei F19 gick även upp mindre i vikt än kontrollgrupperna. Dessutom visar resultaten att de möss som fick probiotika nöjde sig med en mindre mängd mat, vilket tyder på att Lactobacillus casei F19 även ökade mättnadskänslan.

Resultaten från nutrigenomikstudierna är så starka att Arla nu har lämnat in en patentansökan på Lactobacillus casei F19:s förmåga att minska bukfetma och minska viktuppgång.

Den nya analystekniken kan nu också förklara resultat från en studie Arla genomförde redan för åtta år sedan. Studiens syfte var att studera hälsoeffekterna av Arlas produkter med probiotika och genomfördes på överviktiga personer som gick upp i vikt. Det man upptäckte var att de som åt yoghurt med probiotiska mjölksyrabakterier gick signifikant mindre upp i vikt än de som åt vanlig yoghurt. Att viktuppgången påverkades kunde man då inte förklara. Men med den nya tekniken kan man nu alltså se att probiotika påverkar gener som i sin tur påverkar fettomsättningen.

Lactobacillus casei F19 är Arlas egen patenterade bakterie som finns i alla produkter i hälsosortimentet Cultura. Bakterien är utvald tack vare sina många goda egenskaper som studerats i ett stort antal vetenskapliga studier. Studierna visar bland annat att bakterien är tuff nog att överleva hela vägen genom tunntarmen och tjocktarmen. Väl där bidrar den till att även andra goda bakterier blir fler och stabiliserar mage och tarm och bidrar på så sätt till att stärka vår motståndskraft.Annonsbilliga resor