fb


2010-10-01 16:54

ELLINGE SLOTT – FRÅN DANSK MEDELTIDSBORG

| Mer

TV I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Ellinge slott utanför Eslöv, ett av Skånes äldsta gods med anor från 1100-talet. Från medeltiden och framåt har slottet tillhört både Danmarks och Sveriges mäktigaste ätter, men 1950 köptes det av byggbolaget Skanskas grundare Ernst Wehtje. Idag drivs det av hans barnbarn Mikael.

Följ med Peder Lamm på en resa till ett Sverige av tinnar och torn, slott och herresäten. I Slottsliv berättar antikexperten Peder Lamm historierna om tio svenska slott och människorna som har bott där genom århundradena. Men vi får också möta dagens slottsägare, som berättar om livet som slottsherre i ett modernt samhälle.

Peder Lamm tar oss också med in i slotten och visar oss dyrgriparna som har samlats av generationer slottsherrar, allt från möbler och tidstypiska stilar till konst och kuriosa. Dessutom får vi en inblick i de nuvarande ägarnas slottsliv. Hur får man ett slott att gå runt ekonomiskt i 21:a århundradet? Hur ser deras vardagssysslor ut och vad är det för verksamhet som driver slottet och dess ägor?

Peder Lamm, 39, är en av Sveriges främste antikexperter som fick sitt stora publika genombrott i SVT-programmet Otroligt Antikt. Han har även medverkat i Första, andra, tredje i TV4 och På Spåret i SVT.

Slotten som är klara för Slottsliv:
Öveds kloster, Sjöbo (familjen Ramel)
Trollenäs, Eslöv (familjen Trolle)
Engsö, Västerås (familjen Piper)
Fullerö, Västerås (familjen Cronstedt)
Marsvinsholm, Ystad (familjen Iacobaeus)
Grönsöö, Enköping (familjen von Ehrenheim)
Saxå, Filipstad, (Carl Jan Granqvist)
Ellinge, Eslöv (familjen Wehtje)Annonsbilliga resor