fb


2009-09-14 9:03

SM i Minne arrangeras för första gången

| Mer

Otroligt men sant Snart är det dags att kora Sveriges främste Minnesmästare när första SM i Minne (Swedish Memory Open) går av stapeln 26 september på Universeum i Göteborg. Som arrangör står Svenska Minnesförbundet och initiativtagare är dess ordförande Idriz Zogaj. Förutom ett tiotal svenskadeltagare förväntas flera internationella minnesatleter närvara.

- Förra året vid den här tiden började arbetet med att sprida information om denna mentala sport och sedan få hit den till Sverige. Nu har ansträngningarna burit frukt och det är otroligt roligt och inspirerande, säger Idriz Zogaj, ordförande för Svenska Minnesförbundet och projektledare för SM.

Tävlingen
Tävlingen består av tio grenar där det gäller att komma ihåg så mycket information som möjligt på bestämd tid. Det kan t ex vara att memorera en kortlek på så kort tid som möjligt eller att memorera så många binära tal, ettor och nollor, som möjligt på fem minuter. Man får sedan en bestämd tid - i regel dubbla tiden som för memorering - att återge information i korrekt ordning. Tävlingen är den första i sitt slag i Sverige, men att tävla i minne har funnits som sport sedan 1991 då engelsmannen Tony Buzan bjöd in till ett första VM i London. Sedan 2004 har Sverige representerats av Idriz Zogaj i flera tävlingar, bland annat tre VM.

Hur blir man minnesmästare?
Alla tävlingsdeltagare har en sak gemensam, de har helt och hållet tränat upp sin minnesförmåga. Redan under antiken använde grekerna samma system, som bygger på att man associerar bilder till informationen man skall memorera. Bilderna "placeras ut" enligt en bestämd "resa" som man känner väl. Det kan vara att man i tanken vandrar runt i sin lägenhet. Resten är ren träning och precis som i vanlig idrott ger övning reslutat. Minnesatleterna tränar upp sina hjärnor till häpnadsväckande förmåga, precis som elitidrottare i olika OS-grenar.

I Sverige
I slutet av 2008 bildades Svenska Minnesförbundet och registrerades hos världsförbundet, World Memory Sports Council. I år har Svenska Minneslandslaget bildats och här är Idriz drivande vad gäller att få fler att prova på och tävla. En av de sista pusselbitarna är tävlingen SM i Minne, som nu går av stapeln lördag den 26 september på Universeum i Göteborg.
- Det är dags att se vem som har Sveriges bästa minne. Jag har ju inofficiellt haft den titeln i minnesvärlden sedan 2004, nu ska vi se om det håller, säger Idriz med ett skratt.

Deltagare
Ett tiotal svenskar har anmält sitt deltagande för att se vem som har Sveriges bästa minne. Tävlingen är öppen även för utländska deltagare och minnesatleter från Norge, England, Tyskland, Danmark och Österrike kommer att närvara för att tävla om bäste internationelle deltagare. Flera av världens bästa minnen kommer delta som en sista förberedelse inför VM som går i London i början av november.Annonsbilliga resor