fb


2010-08-19 15:35

Cameron Diaz farligast på nätet

| Mer

Datavirus - Men att söka på kändisar är säkrare än det varit tidigare år, även om det fortfarande finns många hot att passa sig för på webben, allt enligt en ny undersökning från IT-säkerhetsföretaget McAfee.

Stockholm, den 19 augusti 2010 – Cameron Diaz ersätter Jessica Biel som den farligaste kändisen att söka efter på nätet, enligt IT-säkerhetsföretaget McAfee. För fjärde året i rad har McAfee undersökt vilka kändisar som är mer riskabla att söka efter på internet. Undersökningen i sin helhet omfattar allt från sportprofiler, artister, politiker, komiker och Hollywoodkändisar. I år är filmstjärnor och modeller mest riskfyllda att söka efter på webben, medan politiker är säkrast.

Internetanvändare som söker efter bilder eller annat nedladdningsbart innehåll på Cameron Diaz har enligt undersökningen en tio procentig risk att landa på en webbsida som innehåller någon form av skadligt innehåll. Det kan handla om allt från spionprogram, reklamprogram och phishing till skräppost och virus. Politiker som Barack Obama och Sarah Palin blir allt säkrare att söka efter, de rankas i botten av listan på plats 49 och plats 50.

Internetbrottslingar använder ofta namn på populära kändisar för att lura människor till sajter som innehåller skadliga filer och mjukvara. Den som laddar ner innehåll som video eller bild från en sådan sajt kan då få sin dator smittad med skadlig kod som till exempel virus.

- I år är det säkrare att söka på kändisar än det varit tidigare år. Branschen, media och samhället i stort har blivit bättre på att utbilda konsumenterna om de hot som lurar på internet. Sedan har det även kommit olika typer av verktyg som hjälper konsumenterna att surfa säkert. Trots det så är det långt ifrån riskfritt på webben. Internetbrottslingar blir allt smartare och utvecklar nya tekniker som gör att de nu kan sprida skadlig kod i till exempel sociala nätverk och mikrobloggar som Twitter, säger Fredrik Möller, Sverigechef på McAfee.

McAfees undersökning bygger på information från McAfee SiteAdvisor, ett verktyg för säker surfning som bedömer om webbsidor innehåller någon form av hot och om de därför är riskabla att besöka.

10 farligaste kändisarna att söka efter på webben är:
1. Cameron Diaz
2. Julia Roberts
3. Jessica Biel
4. Gisele Bündchen
5. Brad Pitt
6. Adriana Lima (brasiliansk supermodell)
7. Jennifer Love Hewitt, Nicole Kidman
8. Tom Cruise
9. Heidi Klum, Penelope Cruz
10. Anna Paquin (skådespelerska – medverkat ibland annat ”True Blood”)Annonsbilliga resor