fb


2009-04-29 15:39

Anmälningarna ökar mot företag som använder piratkopierade program

| Mer

Ekobrott Under det första kvartalet i år har Business Software Alliance (BSA) tagit emot fler än 1300 anmälningar inom EMEA-regionen mot företag som använder piratkopierad programvara. Detta är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året.

Tjänstesektorn dominerar bland antalet anmälda företag. Andra områden som ligger högt på listan är arkitektur och design, försäljning, teknik och tillverkning.

- BSA får i genomsnitt in cirka 100 anmälningar i veckan. Den starka ökningen inom regionen kan bero på att företag fuskar med sina programvarulicenser i den ekonomiska nedgången. Men ökningen kan även vara en följd av att varslen ökar och att fler väljer att avslöja sina före detta arbetsgivare, speciellt eftersom en ekonomisk ersättning kan betalas ut, säger John Hugosson, BSA:s ordförande i Sverige.

- Piratkopiering kan vara förödande för företagen. I den nuvarande krisen borde man försäkra sig om att verksamheten är robust och inte fuska med licenserna. En genomgång av programvarulicenserna kan också resultera i lägre kostnader, eftersom många upptäcker att de betalar för fler licenser än de faktiskt har behov för, fortsätter John Hugosson.

Programvarulicenser ger företagen rätt till support, uppgraderingar och andra tjänster från programleverantörerna, samt skyddar mot virus och dataförlust. Om det kommer fram att ett företag använder sig av piratkopierad programvara, kan företagets anseende skadas och drabba hela verksamheten negativt. Med piratkopierad programvara riskerar man även rättsliga åtgärder.
Annonsbilliga resor